top of page

AFAD'dan Suriyeli mülteci raporu: Ne kadar gerçek?


Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) Suriyeli mülteciler hakkında hazırladığı rapor tartışmalara sebep oldu. Raporda bulunan birçok bilginin gerçekliği mülteci alanının ilgililerince şüpheli bulunuyor. AFAD'ın Suriyeli mültecilere yapılan yardımlara ilişkin hazırlanan rapor yayınlandı. Türkiye’nin, 2011 yılında Suriye’de başlayan savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan sığınmacılara yönelik “Açık Kapı Politikası” uyguladığının hatırlatıldığı raporda, sığınmacıların Türkiye’de karşı karşıya kaldıkları yoksulluk ve ırkçı saldırılar yer almadı. AFAD’ın raporu, mevcut gerçeklikten farklı bir tablo çizdi.


Aralarında sivillerin de olduğu 500 bine yakın insanın hayatını kaybettiği savaş nedeniyle ülkelerinden ayrılarak başka ülkelere sığınan Suriyelilerin büyük bölümü Türkiye’de bulunuyor. Dünyanın en fazla sayıda sığınmacı bulunduran ülkesi olma özelliği taşıyan Türkiye, sık sık sığınmacıların maruz bırakıldıkları kötü yaşam şartları ve ırkçı saldırılarla gündeme geliyor. AFAD’ın raporu ise, mevcut durumun aksine sunduğu “pembe tablo” ile dikkati çekiyor.


UNICEF RAPORU AFAD RAPORUYLA ÇELİŞİYOR

Suriyeli sığınmacılara “yeni bir hayat” sunulduğunun iddia edildiği raporda, “Kayıp bir neslin oluşmaması için Suriyeli çocuklar okula kazandırılıyor” denildi. Raporda Milli Eğitim Bakanlığı’yla işbirliği neticesinde toplamda 508 bin 846 sığınmacı çocuğun okula devam etmesinin sağlandığı bilgisine yer verildi. Ancak geçen ay Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) açıkladığı raporda, Türkiye’de Suriyeli sığınmacı çocukların yüzde 40’ından fazlasının okula gidemediği kaydedildi. UNICEF’in Ocak ayı verilerine göre, Türkiye’de okul çağında olan 1 milyon 300 bin sığınmacı çocuk bulunuyor.


SAĞLIK SORUNU: İLAÇ ALAMIYORLAR

Raporda, sağlık hizmetlerinin sığınmacılara ücretsiz olarak sunulduğunun hatırlatılmasına rağmen, sağlık hizmetinden yararlanmak isteyen sığınmacıların karşı karşıya kaldıkları sorunlara yer verilmedi. Kayıt edildikleri şehirlerde iş bulamadıkları için başka şehirlere göç etmek zorunda kalan sığınmacılar, gittikleri şehirlerde sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Ayrıca, SGK’nin MEDULA sistemi üzerinden hizmet verilme talimatına rağmen birçok sığınmacı, ilaç alamıyor. Çoğunluğu bebek ve kadın olan yaklaşık 300 bin sığınmacının Göç İdaresi tarafından sisteme kaydı yapılmadığı için ilaç alamadıkları biliniyor.

“Bir Bakışta Suriye Krizi” başlığıyla yayımlanan raporda Türkiye’nin bugüne kadar sığınmacılara yönelik 25 milyar doları aşkın kaynak harcadığı da belirtildi.



bottom of page