top of page

Yunanistan'dan Türkiye'ye mülteci anlaşması suçlaması

Times gazetesi, Midilli Belediye Başkanı Sypros Galinos'un Türkiye'den geçen mülteci sayısının arttığını belirterek, Türkiye'yi Avrupa Birliği ile imzaladığı mülteci anlaşmasını ihlal etmekle suçladığını yazdı.

Anlaşmanın imzalanmasından sonraki 16 ay Türkiye'den Yunanistan'a geçen mülteci sayısında düşüş yaşandığını hatırlatan Galinos, bunun Türkiye'nin istediği zaman kaçak geçişleri durdurabildiğinin göstergesi olduğunu belirtti.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Galinos "Türkiye mültecileri durdurmak istediğinde bunu yapabiliyor ve yapıyor da… Ama açık ki Türkler şu an anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmiyor" dedi.

Midilli Belediye Başkanı şu an adada 5 bin mülteci bulunduğunu, bunun adanın kapasitesinin iki katı olduğunu söyledi.

'Paranın tamamına yakını Türkiye'ye gönderildi'

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında Mart 2016'da yürürlüğe giren anlaşmaya göre, Türkiye'ye mültecilerin Avrupa'ya geçişini durdurması karşılığı 3 milyar euro'luk yardım sözü verilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ay yaptığı açıklamada, söz verilen paranın sadece 800 milyon Euro'luk kısmının Türkiye'ye ulaştığını belirtti. Times ise AB belgelerine göre, paranın tamamına yakınının Türkiye'ye gönderilmiş olduğunu yazıyor.

Gazetenin haberinde Türkiye'nin Yunanistan'a kaçak geçişleri önlemek için aldığı önlemlerden de bahsediliyor. Suriye sınırına dikenli tel çekildiğine ve nisan ayında kabul edilen yasayla Türk polisinin insan kaçakçısı olduğundan şüphelenilen kişilerin bot ve teknelerine el koyabildiğine dikkat çekiliyor.

'İnsan kaçakçılığı sona ermedi sadece pahalılandı'

Times'ta yer alan verilere göre yılın ilk 6 ayında Türkiye'den Yunanistan kıyılarına her hafta ortalama 365 mülteci ulaştı. Geçen hafta ise 730 mülteci Türkiye'den Yunanistan'a kaçak geçiş yaptı. Haberde, anlaşmanın imzalanması ardından Türkiye'den Yunanistan'a geçmiş olan bir göçmenin "Anlaşma ile insan kaçakçılığı sona ermedi, sadece pahalılandı" sözlerine yer veriliyor.

Avrupa Birliği'nin Dublin Anlaşmasına göre mültecilerin sığınma başvurularını ilk ayak bastıkları Avrupa ülkesinde yapmak zorunda. Anlaşma uyarınca, Yunanistan'a ulaşan mültecilerden sığınma başvuruları reddedilenler Türkiye'ye geri gönderiliyor.

Türkiye, Türk vatandaşlarına Schengen ülkelerinde vizesiz seyahat kolaylığı karşılığında Yunanistan'daki mültecileri geri almayı kabul etmişti.

AB ise bunun için 72 koşul öne sürdü. Bunların arasında terörle mücadele yasalarının Avrupa standartlarına uygun hale getirilmesi de bulunuyor. Türkiye'de çoğunluğu Suriyeli olmak üzere yaklaşık 3 buçuk milyon mülteci bulunuyor.



Etiketler:

bottom of page