top of page

İki ülkenin de kabul etmediği mülteciler 7 haftadır İstanbul ve Odessa arasında gidip geliyor

Türkiye’nin de, Ukrayna’nın da topraklarına kabul etmediği Kuzey Afrikalı 12 mülteci 7 haftadır bir feribotta İstanbul ve Odessa arasında gidip geliyor.


Memleketlerinden çıkıp Avrupa'ya gitmeye çalışan 12 mülteci, tam 7 haftadır esaret yaşıyor. Habertürk'ten Leyla Ünal'ın haberine göre, Aralarında Fas ve Cezayir kökenlilerin de bulunduğu mülteciler, yasa dışı yollarla Türkiye’ye geçip, oradan da bir feribotla Karadeniz’e açıldı. Ancak hedefleri olan Romanya yerine Ukrayna’nın Odessa Limanı’na giden feribota bindikleri için bir insanlık krizinin ortasına düştüler. Ukraynalı yetkililer mültecilerin tekneden inmesine izin vermeyip geri gönderdi. Ancak sıkıntının daha büyüğü İstanbul’a döndüklerinde bekliyordu. Çünkü Türkiye’ye de alınmadılar. 12 mülteci, bu nedenle 7 haftadır İstanbul-Odessa arasında gidip gelen feribottan inemiyor.


BM devreye girdi


Dört küçük kamarada kilitli yaşadıkları iddia edilen mültecilerin başına gelenler, Birleşmiş Milletler yetkilileri tarafından incelemeye alındı. Litvanya bandralı gemi, bir Danimarka firması tarafından işletiliyor. Konuyla ilgili Danimarka Dışişleri Bakanlığı, Türkiye, Ukrayna ve Litvanyalı yetkililer arasında yürütülen görüşmelerin ise sürdüğü öğrenildi.


İki ülke de sorumlu


BM Mülteciler Yüksek Komiserliği eski sözcüsü, İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır, uygulamanın Cenevre Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu söyledi ve şöyle dedi:


“Ulusararası hukuk prensiplerine göre, bütün ülkelerin deniz araçlarında kalan sığınmacıların karaya girişlerine ve karaya adım attıktan sonra da eğer bir sığınma talepleri varsa, onları kendi ülkelerindeki sığınma sistemine uygun olarak değerlendirmekle yükümlüdürler.”


Çorabatır sözlerine şöyle devam etti:


“Bu durum Deniz Hukuku’na da aykırı. Ayrıca mültecileri feribotta hapsetmek insan haklarına aykırı. Türkiye’nin de Ukrayna’nın da ciddi sorumluluğu var. Eğer sığınmacılar Türkiye’den çıktı ise limana alınmalı, sığınma talepleri incelenmeli. Muhtemelen BM gerekli araştırmaları yaptıktan sonra bir çözüm bulunacak.”



bottom of page