Türkiye'den Yunanistan’a geçen mülteci sayısı Eylül ayında Ağustosa göre yüzde 22 artarak 4 bin
Gazeteci Engin Ud'un haberine göre Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) verileri, 2017'nin Eylül ayında Türkiye üzerinden Yunanistan’a ait adalara 4 bin 472 mültecinin geçiş yaptığını gösteriyor. Bu, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan Geri Kabul Antlaşmasından bu yana en yüksek rakam. Ağustos ayında 3 bin 665 mülteci geçiş yaparken, Eylül ayında yaklaşık yüzde 22’lik bir artış söz konusu.
ÖLÜM ORANI DA ARTTI
Ortadoğu ülkelerinde devam eden çatışma ortamı ile ağır ekonomik krizler ve komşu ülkelerin sınır politikaları nedeniyle mülteciler ölümü göze alarak Avrupa yollarına düşmeye devam ediyor.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması, Ege Denizi’ndeki geçişleri büyük oranda düşürmüş olsa da her politik gerilim döneminin ardından geçişlerin arttığı da gözlemleniyor.
2017 yılının Ekim ayına kadar olan verilere göre 20 bin 104 mülteci Ege Denizinden geçiş yaparken, 46 mülteci de bu yolculukta yaşamını yitirdi. Mülteciler en çok, Midilli, Sakız ve Samos adalarına geçiş yaptı. Akdeniz’in tamamında 138 bin 232 mülteci Avrupa ülkelerine ulaşırken yaşamını yitirenleri sayısı ise 2 bin 658. Ölüm oranları da 2016 yılına göre artmış durumda. 2016 yılında yüzde 1.4 olan ölüm oranı 2017 yılında yüzde 2’ye çıktı.
ENGELLENLERİN DE SAYISI ARTTI
Öte yandan geçiş yaparken alıkonulan mülteci sayısında da artış bulunuyor. Sahil Güvenlik Komutanlığının açıkladığı verilere göre Ege Denizi’nde Ağustos ayı içerisinde 2 bin 26 mültecinin geçişi engellenirken, bu sayı Eylül ayı içerisinde 2 bin 930’a ulaştı. Son olarak 1-5 Ekim tarihleri arasında 124 mültecinin geçişi engellendi. 2017 yılının tamamında ise bu sayı 13 bin 124. Uluslararası Af Örgütü’nün raporlarında geçen verilere göre Yunanistan’a ait adalardaki kamplarda iltica işlemleri için bekleyen mülteci sayısı da 16 bin civarında.
‘ÜLKELERİNE DÖNME UMUTLARI KALMADI’
Geçişlerdeki artışı Evrensel’e değerlendiren Halkların Köprüsü Derneği Başkan Yardımcısı Yıldırım Şahin, geçişlerde Avrupa Birliği’nin 50 bin civarında mülteci alacağını duyurmasının da etkili olduğunu belirterek, “Bu tamamen kapanan AB yolunun aralandığı ve bundan faydalanabilecekleri umudunu yarattı. Türkiye ile Avrupa arasındaki siyasi ortamı fırsata çevirmeye çalışan göçmen kaçakçıları geçişleri daha da hızlandırdı. Öte yandan Suriye’ye geri dönüş umudu kalmadı. Savaş bitse bile harabeye dönmüş bir ülkede yeniden yaşam kurmak çok zor. Her şeylerini kaybettiler. Rejimin kontrolü sağlaması durumunda Suriye’yi terk edenler geri döndüklerinde hain ilan edilerek cezalandırılacakları endişesi taşıyorlar. Ayrıca geçen süre içinde Suriye dışında yeni bir nesil yetişmeye başladı ve belirsizliklerin olduğu, güvenli olmayan bir ülkeye geri dönmek istemiyorlar “ dedi.
TÜRKİYE’DE SURİYELİLERİN EN FAZLA YAŞADIĞI 10 İL
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin, barınma, sağlık, eğitim, çalışma ve sosyal yardımlardan faydalanmaları için kayıtları güncellemeye devam ediyor. CNNTÜRK’ün haberine göre İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Türkiye genelinde kayıt altına alınan toplam Suriyeli sayısı 3 milyon 208 bin 131. Müdürlüğün verdiği rakamlara göre Türkiye’de yaşayan yabancıların en fazla olduğu 10 il belirlendi. Bu rakamlara göre sırasıyla İstanbul’da 511 bin 308, Urfa’da 445 bin 584, Hatay’da 416 bin 598, Antep’te 341 bin 649, Mersin’de 166 bin 332, Adana’da 165 bin 28, Kilis’te 128 bin 306, Bursa’da 123 bin 376, İzmir’de 117 bin 434 ve Maraş’ta 95 bin 431 Suriyeli yaşıyor.Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) verilerine göre eylül ayında Türkiye üzerinden Yunanistan’a ait adalara 4 bin 472 mülteci geçiş yaptı. Bu, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan Geri Kabul Antlaşmasından bu yana en yüksek rakam. Ağustos ayında 3 bin 665 mülteci geçiş yaparken, eylül ayında yaklaşık yüzde 22’lik bir artış söz konusu.