Suriyeli mültecilere özel sağlık merkezi
Suriye’deki iç savaştan kaçarak İstanbul’a gelen ve “sosyal güvenceleri” olmayan Suriyeli mülteciler, her türlü sağlık problemlerine çare bulabilmek için Fatih’te bulunan Suriye Nur Derneği’nin kurmuş olduğu geçici sağlık merkezine başvuruyor.
Suriye Nur Derneği’nin İstanbul Fatih’te kurduğu sağlık merkezi, her gün yüzlerce Suriyeli sığınmacıya yardımcı olmaya çalışıyor. Doktorların tamamının Suriyeli olduğu sağlık merkezine, Suriyeli vatandaşlar dil sorunu yaşamamanın rahatlığıyla hastalıklarının tedavisi için başvuruyor. Sağlık merkezinde ödeme yapamayacak durumda olanlardan hiçbir ücret talep edilmezken, ödeme yapabilecek durumda olanlardan ise çok düşük bir ücret talep ediliyor. Hastalara verilen ilaçlar ise tamamen ücretsiz.
15 yıl önce Suriye’den Türkiye‘ye gelerek Çapa Tıp Fakültesindeki eğitiminin ardından Göz Doktoru olan Dr. Mehdi Davut, Suriye Nur Derneği’nin kurucusu. Derneğin başkanlığını yapan Dr. Davut, göz hastalıkları şikayetleri ile sağlık merkezine başvuran hastaların tedavisini de yapıyor.
2012 yılında kurdukları sağlık merkezinde, Suriye’deki savaştan kaçan Suriyeli sığınmacılara sağlık ve psikolojik destek hizmeti vermeyi amaçladıklarını belirten Dr. Mehdi Davut, sağlık merkezinde 22 farklı branşta hizmet veren uzman Suriyeli doktorların bulunduğunu söyledi. Merkeze başvuran Suriyelilere ön sağlık taramasının yapıldığını anlatan Dr. Mehdi Davut, hastalara gerekli bilgilerin verildiğini, yönlendirmelerin yapıldığını ve gerekirse hastanelerle irtibata geçilip hastaların ameliyatlarının yapılmasının sağlandığını söyledi.
Sağlık merkezinde, hastalara psikolojik destek de verdiklerini anlatan Suriye Nur Derneği Başkanı Dr. Davut, özellikle savaştan en çok etkilenen kesim olan çocuklara, yaşadıkları travmaları atlatabilmeleri için destek verdiklerini ifade etti.
Tedavide hastaların doktorlarına güvenmelerinin ve iletişimin çok önemli olduğunu söyleyen Dr. Mehdi Davut, kendi dillerini konuşan doktorlara başvurdukları için hastaların da bu merkezi tercih ettiklerini dile getirdi.
Çocuğunun tedavisi için Suriye Nur Derneği’nin kurmuş olduğu sağlık merkezine başvuran Saleh Hanes, neden tedavi için bu merkezi tercih ettiklerini şöyle açıkladı:
“4 yıl önce Suriye’nin Halep şehrinden eşimle birlikte Türkiye’ye sığındık. Burada yazılım şirketinde çalışarak ailemi geçindirmeye çalışıyorum. Bu merkezi tercih etmemizin sebebi doktorlar. Doktorlar Suriyeli oldukları için aynı dili konuşuyoruz. Ayrıca muayene fiyatları çok ucuz olduğu için buraya gönül rahatlığıyla gelebiliyoruz. Muayene sonrası ilaçlarımızı da bedava veriyorlar. Eksikler tabiki var ama yine de bu merkezin bize çok faydası oluyor.”
Sağlık Merkezinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalışan Dr. Rawda Davalubi, 3 yıl önce kızı ve eşiyle birlikte Suriye’nin başkenti Şam’dan kaçarak Türkiye’ye sığınmış. Türkiye’ye geldikten sonra Suriyeli vatandaşlara hizmet verebilmek için çalışmalarını geçici sağlık merkezinde sürdürmeye devam ettiğini söyleyen Dr. Davalubi, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Savaş ne yazık ki bizleri ülkemizden kopardı. Kızım ve eşimle birlikte 2014 yılında Türkiye’ye sığındık. 15 yıl önce Suriye’de Şam Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum ve sonrasında da Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev yaptım. Suriye’de mesleğimizi devam ettiremediğimiz için şimdi Türkiye’deki insanlarımıza yardım etmeye çalışıyorum. Bu merkeze tedavi için gelen insanlara elimden geldiğince yardımcı oluyorum ama daha iyi ve detaylı tetkikler yapabilmemiz için bazı ekipmanlara ihtiyacımız var. Mesela ben bir cerrahım ve insanlara burada daha çok yardım edebilirim ama maalesef ekipmanlarımız olmadığı için bu sağlık merkezinde ameliyat yapma imkanımız yok. Suriyeli kardeşlerime yardımcı olmak beni çok mutlu ediyor. Aynı dili konuşmamız sebebiyle teşhisi daha kolay koyabiliyoruz ve insanların tedavilerine en kısa sürede başlamalarını sağlıyoruz.”