top of page

Hayata Destek sunumunda Suriyeli mültecilere ilişkin çok çarpıcı veriler

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kongre Merkezi'nde 20-22 Ekim tarihlerinde yapılan "Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi"nde, insani yardım kuruluşu Hayata Destek "Kentsel Mekanda Mülteciler ve Sivil Toplum Kuruluşları" konulu oturumda bir sunum yaptı. Sunumda Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilere ilişkin çok çarpıcı veriler ortaya konuldu.


Hayata Destek'in Bireysel Koruma Program Yöneticisi Hatem Efe Keller oturumda yaptığı konuşmada, derneğin yardım faaliyetlerini yürüttüğü 8 ilde 3.046 mülteciyle görüşmeler yapılarak hazırlanan "Geçici Koruma Altındaki Mültecilere Yönelik Koruma Analizi" çalışmasını sundu. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre, Türkiye'de 3 milyon 400 bin mülteci nüfusu olduğunu belirten Hatem Efe Keller, kayıt dışı sayı göz önüne alınırsa bu rakamın daha da yükseleceğini ifade etti. Efe Keller, "Mart-Mayıs 2017 tarihlerinde İstanbul (Küçükçekmece), Kayseri, Mersin, Adana, Hatay, Şanlıurfa, Mardin (Kızıltepe) ve Diyarbakır'da yapılan görüşmeler çerçevesinde hazırladığımız analiz bu şehirlerde yaşayan Geçici Koruma altındaki mültecilere dair bir değerlendirme niteliği taşıyor. Çalışma, hane halkı demografik bilgileri, kayıt statüsü, gelir ve geçim kaynakları, eğitim, sağlık, bilgiye erişim ve çocukların korunması konularını içeriyor. Hazırladığımız bu analiz, ülkedeki genel durumun yansıması olarak görülmemeli, sadece araştırmanın yapıldığı süreçte Hayata Destek'in yardım projelerini yürüttüğü sahalara dair bir inceleme olarak değerlendirilmeli. Ancak bu kısıtlı çalışma bile genel durumla ilgili çarpıcı veriler elde etmemizi sağladı."dedi.


Analize göre; araştırmadaki mültecilerin çoğunluğu (%70) Türkiye'de 2 yıldan uzun süredir yaşıyor. Ailelerin %90'ı Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında tüm aile fertlerini resmi makamlara kaydettirmiş. İstanbul, %29 oranıyla kayıtlı olmayan mülteci sayısında önde geliyor. Mültecilerin %8'i tek kişilik odalarda yaşarken, %3'ü çadırda, konteynerlerde ve depoda yaşıyor. Mültecilerin %24'ü evini en az bir aile ile paylaşırken, bu grubun %7'si evini 15 kişiden fazla insanla paylaşıyor. Suriyeli mültecilerin çoğunluğu (%75) ya düzensiz çalışıyor ya da istikrarsız bir gelir kaynağına sahip. Ortalama kişi başına düşen gelir her ilde açlık sınırının altında seyrediyor. Yükseköğrenim durumunda bile istihdama dâhil olanların yüksek ücretli iş bulmada zorluklar yaşadıkları gözlemleniyor.

"Geçici Koruma Altındaki Mültecilere Yönelik Koruma Analizi"Aralık 2017 tarihinden itibaren Hayata Destek'in resmi web sayfasından yayınlanacak.



bottom of page