top of page

Suriyeli mülteci koleksiyoner 42 yıllık hobisini Türkiye'de sürdürüyor

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 71 yaşındaki Suriyeli mülteci Tahassan, 42 yıllık hobisi koleksiyonerliği, Türkçe ve Arapça yayın yapan gazetelerde yer alan savaşa ilişkin haberlerin kupürlerini arşivleyerek sürdürmeye çalışıyor.


İç savaş öncesi yaşadığı Suriye'nin Rakka kentinde halıdan saate, fotoğraf makinesinden gazeteye kadar birçok eserin yer aldığı koleksiyonu bulunan Tahassan, çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle ülkesinden ayrılarak 3 yıl önce Şanlıurfa'ya yerleşti. Tahassan, Şanlıurfa'da hayırseverlerin desteğiyle hayatını sürdürüyor.


Merkez Eyyübiye ilçesindeki Türk Meydanı Mahallesi'ndeki eski bir evde yalnız yaşayan Tahassan, ülkesindeki çatışmalar nedeniyle yıllarca sakladığı koleksiyonunun yok olmasının üzüntüsünü, 3 yıldır oluşturmaya çalıştığı yeni bir arşivle gidermeye çalışıyor.


Gününün büyük bölümünü Türkçe ve Arapça yayın yapan gazeteleri toplayarak geçiren Tahassan, ülkesindeki savaşa ilişkin gelişmeleri ve Türk devlet adamlarının konuya ilişkin değerlendirmelerinin yer aldığı gazete kupürlerini arşivliyor.


"Ülkemdeki koleksiyon sevdama burada da devam ediyorum"

Tahassan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir bankadan emekli olduğunu ve Rakka kentinde savaş öncesi gazeteden fotoğraf makinesine, kilimden saate kadar birçok farklı eseri bir araya getirdiği büyük bir koleksiyonunun bulunduğunu söyledi.


Terör örgütü DEAŞ'ın, çatışmaların yoğunlaştığı bölgede bulunan evindeki arşivini bir günde yok ettiğini belirten Tahassan, şunları anlattı:


"Hobi olarak 42 yıldır koleksiyon yapıyorum. Rakka'daki çatışmaların ardından ailem tamamen parçalandı. Eşim Halep'te, bir oğlum Irak'ta, bir kızım da Almanya'da yaşıyor. Ailem dünyanın farklı yerlerinde yaşamak zorunda kaldı. Ben de 3 yıldır Türkiye'deyim, ülkemdeki koleksiyon sevdama burada da devam ediyorum. Türkçe ve Arapça yayın yapan gazetelerin ülkemizdeki savaşa ilişkin haberlerini bir araya getirip, büyük bir arşiv yapmaya çalışıyorum."

Tahassan, savaşın bir an önce sona ermesini ve parçalanan ailesini yeniden bir araya getirmenin hayalini kurduğunu sözlerine ekledi.



bottom of page