AA muhabirlerine 'Mülteci Hakları ve Medya' eğitimi
İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi'nce AA muhabirlerine "Uluslararası Mülteci Hakları ve Medya" konulu eğitim verildi.
İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) önderliğinde, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ortaklığıyla hayata geçirilen ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen "Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği" projesi kapsamında düzenlenen eğitim toplantısı başladı.
Taksim Point Hotel'de gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Hayri Çetinkuş, AA muhabirlerine "Uluslararası Mülteci Hakları ve Medya" eğitimi verilmesine ilişkin İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır ile anlaştıklarını, bu kapsamda daha önce Ankara, Hatay ve Mersin'de bu toplantılar gerçekleştirdiklerini belirtti.
Proje kapsamında mültecilerin yoğun olduğu Mersin, Gaziantep ve İzmir'de de eğitim programları düzenleyeceklerini söyleyen Çetinkuş, "AA'nın yapmış olduğu haberler ulusal ve uluslararası 1600 medya kuruluşuna gönderiliyor. Bu medya kuruluşlarına haber gönderilince aynı zamanda o konu ile ilgili ortak bir dil oluşturulmasına da Anadolu Ajansı vesile olmuş oluyor. Bu anlamda da bu eğitim çok önemli. Mülteci hakları ile ilgili bu programlar sonucunda, AA'da bulunan bazı refleksler üzerine yapı taşları konulacak ve yazılan haberler daha bilimsel daha doğru olacak. Diğer medya kuruluşlarındaki habercilere de esasında biz ortak dil oluşturma anlamında katkı sunmuş olacağız. Bu anlamda çok önemli." ifadelerini kullandı.
Çetinkuş, "klasik medya" denilen ajans, televizyon, gazete ve radyoların ayakta kalabilmeleri için uzmanlığa daha fazla eğilmeleri gerektiğini aktararak, şöyle konuştu:
"Bugün baktığımız zaman elinde akıllı telefonu olan 140-280 karakter yazıp bir fotoğrafı paylaştığı zaman bu bir haberdir. Fakat bu haberin doğruluğu, iyi analiz edilmesi sosyal medya mercilerinde şu anda yapılmıyor. Bu klasik medya alanlarında yapılıyor, yapılması gerekiyor. Bu yüzden ajanslar, gazeteler, televizyonlar, radyolar mutlaka uzman habercileri istihdam etmek zorundalar veya habercilerini uzmanlığa doğru kanalize etmek zorundalar."
Mülteci haberlerinin bir uzmanlık alanı olduğuna inandıklarını vurgulayan Çetinkuş, "Çünkü bizim diğer alanlarla ilgili de uzmanlığa dönük eğitimlerimiz var, habercilerimizi o yöne doğru kanalize ediyoruz. Enerji muhabirliği, ekonomi-finans muhabirliği, savaş muhabirliği, diplomasi muhabirliği, eğitim muhabirliği gibi bu habercilik eğitimlerini, hem kendi personelimize hem Türkiye'deki hem de uluslararası medya kuruluşlarından gelen habercilere veriyoruz. İşte bu uzmanlık alanlarında biri de mülteciler, mülteci hakları ve mültecilerin medya ile ilişkisi ile ilgili." değerlendirmesini yaptı.
İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır ise yaklaşık 20 yıl çeşitli medya kuruluşunda çalıştığını, 18 yıl da Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği'nde basın sözcülüğü yaptıktan sonra 2013 yılında emekli olduğunu söyledi.
Çorabatır, 2013 yılında bazı arkadaşlarıyla İGAM'ı kurduklarını belirterek, "Amacımız Türkiye'de ve dünyada sığınma konusunun daha iyi öğrenilmesi, daha iyi algılanması. Bunun için uluslararası hukukun iyi bilinmesi lazım. Mültecilik hassas bir konu." dedi.
Mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerde halkın ve hükümetin bu konudaki tutumlarında medyanın önemli rol oynadığını vurgulayan Çorabatır, şunları kaydetti:
"Medyanın bazı ülkelerde olayı nasıl negatif yöne çektiğini de biliyoruz veya pozitif bir medyanın olayların olumlu bir şekilde gelişmesine yol açtığını da görebiliyoruz. Yapılan araştırmalarda Türk toplumu 3 milyon mülteciye rağmen bu olaya sıcak bakan, tolere eden bir toplum. Başka ülkelerdeki gibi çok şükür patlamalar olmadı. Burada medyanın pozitif rolü var. Özellikle Anadolu Ajansı'nın (AA) bugüne kadar oynadığı rol çok önemli. Ama bütün medyayı pozitif olarak niteleyebilirmiyiz? Hayır. Bazı ön yargılı veya bilinçli olarak negatif algılar yaratma çalışan bir medya da var. Önemli olan doğru haberciliği ki Anadolu Ajansının şiarı o; uluslararası standartlarda haber yapmak. Bunu yaparken en azından bilerek kavramları kullanmak, bilerek konuya yaklaşmak. Mültecinin kim olduğunu, sorunlarını, uluslararası hukukun ne dediğini gazeteci arkadaşlarımızla paylaşmak istedik. Bugün birlikteliğimiz de bunun bir parçası."
Medyadaki mülteci algısına dikkati çekmek, nefret söylemi ve yanlış bilgiden kaynaklanan dili yapıcı şekilde değiştirmek, iki toplum arasında uyuma katkı sağlamak ve Türk medyasıyla sivil toplum arasında güçlü bir ilişki kurmak amacıyla düzenlenen toplantıda, İGAM Başkanı Çorabatır, "Uluslararası Mülteci Hukukunun Gelişim Tarihi ve Kalıcı Çözümler", İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Tunç, "Haber Dili Yoluyla Medyada Mülteci Algısının Yaratılması", Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) İstanbul Temsilcisi Elif Selen Ay, "UNHCR Çalışmaları Medyada Mülteci Algısı", Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Narlı, "Suriyeli Mültecilerin Basında Temsili ve Entegrasyon", Nirengi Derneği İletişim Koordinatörü İdil Türkmen de "Sosyal Değişim için Gazetecilik" konularında sunum yaptı. Gazeteci Mete Çubukçu da sahadaki deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.