top of page

Mülteci hesabı tutmadı

AB, mülteciler için vereceğini söylediği 3 milyar avronun 2.9 milyarını Türkiye’ye ödedi. Tutarın 300 milyon avroluk kısmı Milli Eğitim Bakanlığı’na verildi. UNICEF ise tüm bunlara karşın 390 bin mültecinin hâlâ eğitim alamadığını açıkladı


Mustafa Mert Bildircin'in Birgün'deki haberine göre Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Genel Müdürlüğü, (ECHO) Türkiye’deki mültecilere yönelik mali yardım programını açıkladı. Açıklamada, karar verilen ile sözleşmesi yapılan projelerin yanı sıra, taahhüt edilen ve dağıtılan projelere de yer verildi. ECHO, “Mülteciler için Mali Yardım Programı” kapsamında Türkiye’ye 2017 yılı Kasım ayı itibariyle 2 milyar 900 milyon avro tahsis ettiğini açıkladı. Fonun 1 milyar 600 milyon avroluk bölümünün eğitim, sağlık, belediye altyapıları, sosyoekonomik programlar ve göç yönetimi alanlarına ayrıldığı vurgulandı. Bu tutarın 600 milyon avroluk kısmının ise Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) tahsis edildiği belirtildi.

Açıklamada, belirtilen ödenekten her iki kuruma da 300 milyon avro verildiği bilgisi paylaşıldı. ECHO’nun raporuna eş zamanlı olarak UNICEF de Türkiye’de okul çağına gelen mülteci çocuklara ilişkin raporunu yayımladı. Raporda, okul çağına gelen 390 bin mültecinin eğitim alamadığı ortaya konuldu.


Kriz aşılamıyor

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş nedeniyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan mültecilerin büyük bölümü Türkiye’de bulunuyor. Dünyada en fazla sayıda mülteci barındıran ülke konumunda bulunan Türkiye’nin, mültecilere yönelik uyguladığı politikalar beklenilen sonuca ulaşamıyor. Başta barınma, gıda ve sağlık olmak üzere bir dizi temel ihtiyacını karşılamakta güçlük çeken Suriyelilerin başlıca sorunları arasında eğitim de yer alıyor. Hükümet bu konudaki eleştirileri “AB taahhüt ettiği mali yardımları yerine getirmiyor” diye yanıtlarken, ECHO’nun mali yardımlara ilişkin raporu bunu doğrulamıyor.


MEB sınıfta kaldı

Almanya ile imzaladığı, “Türkiye’deki Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklara Yönelik İş Gücü Piyasası Hizmetleri ve Mesleki Teknik Eğitim Projesi” protokolüyle Suriyeli çocukların ucuz işgücü olarak kullanılmasının önünü açan MEB, mültecilerin eğitiminde sınıfta kaldı. UNICEF, 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı’nda 588 bin 500 mülteci çocuğun geçici eğitim merkezlerine ve devlet okullarına kayıt edilmesine karşın hâlâ 390 bin çocuğun okula gidemediğini açıkladı. Mültecilere yönelik kaliteli ve kapsayıcı eğitim çağrısı yapan UNICEF, “Türkiye İnsani Durum Raporu”nda çalışmalarıyla ilgili şu bulguları kaydetti: »UNICEF, 12 ilde 149 konteyner sınıf kurdu.

»15 bin mülteci çocuk için yaşlarına uygun ve çocuk dostu öğrenim alanları sağlandı.

»Eylül’de yaklaşık 65 bin Türk öğretmene kapsamlı eğitim sağlandı.

»Öğretmen eğitimlerinde mülteci çocukların özel ihtiyaçlarına vurgu yapıldı.




bottom of page