Suriyeli mülteci çocuklar telafi eğitimleriyle okula kazandırılacak
MEB tarafından yürütülen PİCTES projesi kapsamında Suriyeli çocukların Türkçe öğrenmelerini sağlamak amacıyla 33 şehirde 5 bin 200 Türkçe öğretmeni görevlendirildi.
MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Altunel:"Fırat Kalkanı Bölgesi için uygulayacağımız telafi eğitim programını Türkiye'dekilere de uygulayacağız. Suriyeli çocuklardan ilkokula ve ortaokula gidemeyenleri de telafi eğitimi marifetiyle okullaştırmış olacağız"
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yürütülen Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PİCTES) kapsamında 33 şehirde 5 bin 200 Türkçe öğretmeni görev yapacak.
MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, AA muhabiri Zuhal Uzundere Kocalar'a yaptığı açıklamada, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin çocuklarının eğitim hayatından uzak kalmamaları için 5 yıldır çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Suriyeli çocukların eğitim sistemine aşamalı olarak dahil edilmeye çalışıldığını anlatan Altunel, ilk dönemlerde 150 bin civarında Suriyeli öğrenciye ulaştıklarını belirterek sorumluluğun kendilerine verildiği 2016'nın Mart ayı itibarıyla da bu konuda adeta bir seferberlik anlayışıyla hareket ettiklerini kaydetti.
Altunel, "Bugün itibarıyla 613 bin Suriyeli öğrencinin tamamına yakını okullarımızda Türk çocuklarıyla beraber ya sabahçı ya öğlenci ya da karışık olarak eğitime başlamış vaziyette." dedi.
"Suriyeli 972 bin çocuk eğitim çağında"
Suriyelilerin eğitim çağında olan çocuk nüfusunun 972 bin olduğunu anlatan Altunel, "Bunların tamamını okullaştırılabilmiş değiliz. Zira bunların bir kısmı olmaları gereken sınıfların eğitim çağını da geçtiği için onları bu sınıflara dahil etme imkanı kalmadı. Fırat Kalkanı Bölgesi için uygulayacağımız telafi eğitim programını Türkiye'dekilere de uygulayacağız. Suriyeli çocuklardan ilkokula ve ortaokula gidemeyenleri de telafi eğitimi marifetiyle okullaştırmış olacağız." diye konuştu.
Altunel, eğitim çağında olan çok sayıda Suriyeli çocuğun ailelerine destek olabilmek için çalıştığına dikkati çekerek bu çocuklara da mesleki eğitim verilmesi konusunda çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.
Hem halk eğitimi merkezlerinde hem de mesleki eğitim merkezlerinde bu çocukları eğitimli bireyler haline getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Altunel, şunları kaydetti:
"Bunun meyvesini de almaya başladık. Çıraklık eğitimlerine Suriyelilerden yoğun bir katılım var. Şu anda 15 bini geçti. Halk eğitimi merkezlerinde de 30 bini geçen öğrencimiz var. Özellikle kız öğrencilerimiz halk eğitimi merkezlerini tercih ediyorlar. Sanayide çalışan çocukların da hemen hemen tamamının, mesleki eğitim merkezlerinde eğitimlerini sürdürmelerini sağlayacağız. Suriyeli çocuklara eğitim verilmesi için 5 bin 200 Türkçe öğretmeni görevlendirmesi yaptık. Eğitim içinde olan bütün Suriyeli çocuklarımıza Türkçe öğretmeye çalışıyoruz. Suriyelilerin yaşadığı 33 şehirde bu öğretmenlerimiz şu anda görevde. Geçen yıl başladılar bu yıl da devam ediyorlar."