1 milyon mülteci öğrenciden sadece 660 bini okula devam ediyor
Bakan İsmet Yılmaz’ın paylaştığı verilere göre eğitim çağında kayıtlı 976 bin öğrenciden 660 bini eğitim alıyor. 300 binden fazla çocuk eğitimin dışında.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlarken, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan 660 bin 272 Suriyeli ve yabancı uyruklu öğrencinin 36 bin 323 resmi okulda ve 21 ildeki 338 geçici eğitim merkezinde eğitim gördüğünü açıkladı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, ülkemizdeki geçici koruma altında olan mültecilerin eğitim durumlarıyla ilgili soru önergesi verdi. Ömer Fethi Gürer önergesinde, “2017-2018 öğrenim döneminde okullara yeni kayıt olan mülteci çocuk sayısı kaçtır? Okullarda öğretim gören toplam mülteci sayısı kaç olmuştur? Kaç öğretmen bu bağlamda görev yapacaktır? Mültecilerden karma eğitim gören sayısı kaçtır?
Mülteciler için ayrılan ve yalnız mülteci öğrencilerin okuduğu okul sayısı kaçtır? Mülteci çocukların okullaşmasının yoğunlaştığı on il hangileridir? Mülteci öğrencilerin sayısal olarak karma öğrenim gördüğü okulda, sınıflarda çoğunluğu olduğu okullar var mıdır?” şeklinde sorulan yöneltti.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün Eylül 2017 verilerine göre 976 bin 200 olan eğitim çağındaki Suriyeli nüfusun kademeli olarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmî okullara kaydedilmesi çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.
Kitlesel göçle ülkemize gelen 613 bin 142 öğrencinin eğitime erişimi sağlandığını bildiren Bakan Yılmaz, “Bakanlığımıza bağlı resmî (Geçici Eğitim Merkezleri Dışında) okullarda, kitlesel göçle ülkemize gelen geçici koruma altındaki Suriyeli ve DEAŞ terörü nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Iraklı olmak üzere toplamda 348 bin 964 öğrenci Türkçe müfredatla eğitim görmektedir. 21 ilimizdeki 338 geçici eğitim merkezlerinde ise tamamı Suriyeli olmak üzere 255 bin 581 öğrenci yoğun Türkçe öğretimi temel olmak kaydıyla eğitim görmektedir. Ayrıca açık okullara kayıtlı 8 bin 597 öğrenci bulunmaktadır” dedi. İlk 10 sıradaki il
Bakan Yılmaz, Yabancı uyruklu öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu illerin ise İstanbul, Gaziantep, Hatay, Urfa, Mersin, Bursa, Ankara, Kahramanmaraş, Kilis ve Konya olduğunu açıkladı.
Yılmaz’ın yanıtına göre; 2016-2017 eğitim öğretim dönemine göre resmi okullardaki öğrenci sayısının 120 bin 598 arttı Ülkemizde geçici koruma altında bulunan Suriyeliler ve diğer yabancı uyruklu öğrenciler olmak üzere toplamda 660 bin 272 öğrenci Bakanlığa bağlı 36 bin 323 resmî okulda ve 338 geçici eğitim merkezinde eğitim öğretim görmektedir.