Artolution, mülteci kamplarında yaptığı resimlerle umut ve moral dağıtıyor
New Yorklu iki güzel adam var. Artolution isimli sanat organizasyonunun kurucusu Max Frieder ve ortağı Joel Bergner. Daha önce Gazze, Ürdün, Lübnan, Suriye ve İsrail'deki mülteci kamplarına kendi imkanlarıyla gidip duvarlara resimler çizip çocuklara da çizdirerek onlara psikolojik destek ve umut vermişler. Şimdi ise Bangladeş'teki Rohingya mülteci kampındalar. Bizim bildiğimiz ismiyle, Arakan'da...
Mülteci kamplarında derme çatma evler, açlık, yoksulluk ve huzursuzluk var. Çatışma bölgelerinde canlarını kurtaran insanlar moral ve imkan olarak zor durumdalar. Evet belki duvarları boyamak, çevreyi renklendirmek onların sorunlarını tümden çözmüyor.
Fakat umut ve moral aşılamanın önemi gözardı edilebilir mi? Hele bölgedeki çocukların hayattan kopmasını engellemek için, onları belki de yetenekleri olan alanda tutmak için, dünyada hala iyiliğin olduğunu göstermek için tamamen kendi imkanlarıyla kamplarda bulunmaları çok güzel değil mi?
Kamplarda iz bırakan insanlar Artolution'ın kurucusu Max Frieder, "Yemek, su, barınak gibi şeylere sahip olabilirsiniz. Fakat dünyanın dört bir yanındaki mülteciler birçok köklü psikolojik travmayla karşı karşıya" diyerek kuruluşun amacına işaret ediyor. Yaşamsal ihtiyaçlar haricinde hayata sağlıklı bir şekilde devam edebilmek için ruhsal ve psikolojik tedavinin öneminin farkındalar.
Müslüman bir Rohingyalı olan 20 yaşındaki Hasina, "Rohingya, Myanmar'da çok acı çekti. İnsanlarımız öldürüldü. Çocuklar bu sanatı gördüklerinde bu acıları unutup mutlu oluyor. Bir kadın olarak onda olaydan sonra boyama ya da çizim yapabileceğimi hiç düşünmemiştim" dedi.
Çizim dersi de veriliyor
Max ve Joel yalnızca kendileri çizmiyor. Kamptaki insanları da çizim konusunda cesaretlendiriyor ve isteyenlere bu işi öğretiyorlar. 28 yaşındaki Muhammed Hasan, çizim konusunda Max tarafından eğitilen bir diğer Rohingyalı. Hasan, "İnsanlar benden ressam olarak bahsedince gurur duyuyorum. Çizmenin ve boyamanın halkımın hayatına devam edebilmesi için bir araç olduğuna inanıyorum" dedi.
Bu sanat etkinliği Hasina, Muhammed Hasan ve daha birçok insan için rehabilitasyon ve mutluluk kaynağı.
Çizimler New York'a taşınıyor
Artolution, geçtiğimiz Mayıs ayında UNICEF ile işbirliği yaparak Rohingya'daki insanların çizimlerinin New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nde sergilenmesini sağladı. Max Frieder, her gün 500 bine yakın kişinin Rohingya'da yaratılan sanata tanıklık ettiğini ve böylece buradaki zulümden de haberdar olduklarını söyledi.
Max, "Dünyanın birçok yerinde Rohingya halkı tanınmıyor ve neler yaşadıkları bilinmiyor. Yarattıkları sanat eserleri kendi hikayelerini anlatıyor ve 'biz buradayız' demelerinin bir yolu oluyor" dedi.
Artolution nedir?
Artolution, 2009 yılında halk sanat kuruluşu olarak ABD'li Max Frieder (fotoğraftaki sarışın adam) tarafından kuruldu. 2015 yılında ise dünya çapında sokak sanatı girişimleriyle benzer bir amaca hizmet eden Joel Bergner ve Max Frieder birleşerek dünya çapında bir kuruluş olma yolunda adım attılar.
Artolution, kendi anlattıkları şekliyle işbirlikçi sanat yapmanın ve pozitif toplumsal değişimin ateşini yakmak isteyenlerin katıldığı kamuya açık bir sanat örgütü. Halk ve coğrafta ayırt etmeksizin ortak hedefleri olan insanları bir araya toplayıp dünya çapında projeler üretiyorlar. Projelerde çocuklar, aileler, yerel sanatçılar, eğitimciler ve sanat toplulukları bir araya geliyor.
Temel amaçları uzlaşma, iyileşme ve hoşgörüyü destekleyen sürekli bir anlayış oturtarak silahlı çatışma ve toplumsal travmaları yok etmek. Bunun yolunun da sanattan geçtiğine inanıyorlar. Duvar resimleri, topluluk heykeller, dans, tiyato, müzik gibi performans türlerini kullanan Artolution, şimdiye kadar 30 ülkede yerel sanatçılar ve halkla ortak çalışmalar yaptı.