"Türkiye'deki gazeteciler mülteciler konusunda dünyaya ders verdi"
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, "Türkiye'deki gazetecilerin yaptığı haberler, mültecilerin durumlarını anlama konusunda çok etkili oldu. Sizler mülteciler konusunda dünyaya ders verdiniz." dedi.
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ve Mülteci Destek Derneği (MUDEM) iş birliğiyle düzenlenen ve AB'nin fonladığı, "Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları 2018" Ankara'da başladı.
Büyükelçi Berger, daha iyi bir gelecek için insanların başka ülkelere göç etmesinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirtti.
Modern çağda, insanların ekonomik, etnik ve diğer nedenlerle göç ettiğine vurgu yapan Berger, Avrupa'nın günümüze kadar birçok farklı göç dalgasına tanıklık ettiğini söyledi.
Berger, mültecilerin hukuki statüsünü belirlemek için BM tarafından 1951 Cenevre Sözleşmesi'nin ve 1967'de Mültecilerin Statüsü'ne İlişkin Protokol'ün imzalandığını hatırlatarak, bu sözleşmelerde devletlerin sorumluluklarına da değinildiğine dikkati çekti.
- "Mültecilerin Türkiye'den daha iyi ağırlandığı bir yer bilmiyorum"
Son yıllarda yaşanan göç dalgalarının ve Balkan Savaşı'nın Avrupa ülkelerine birçok ders verdiğini ifade eden Berger, "Şunu anlamalıyız ki göçmenlik durumu ömür boyu sürmüyor. Ülkeler, kendilerine sığınan göçmen ve mültecilere geçici olarak yardımcı oluyor. Günümüzde Türkiye bu konuda çok iyi bir misafirperverlik örneği sergiliyor. Dünyada mültecilerin Türkiye'den daha iyi ağırlandığı bir yer bilmiyorum." diye konuştu.
Berger, mültecilerin sadece bir yük olarak görülmemesi ve onların gittikleri yerlerde birtakım fırsatlar oluşturabileceğine de işaret etti.
Gazetecilerin de mülteciler konusunda çok büyük sorumluluklara sahip olduğunu dile getiren Berger, yapılan haberlerin toplumları ve politika üretenleri etkilediğini vurguladı.
- "Türkiye'deki gazeteciler dünyaya ders verdi"
Büyükelçi Berger, özellikle toplumların sosyal medyada çıkan haberlerden etkilendiğine dikkati çekerek, "Türkiye'deki gazetecilerin yaptığı haberler, mültecilerin durumlarını anlama konusunda çok etkili oldu. Sizler mülteciler konusunda dünyaya ders verdiniz ve yaptığınız haberlerle dayanışma oluşturdunuz. Bu konuda üzerinizdeki sorumluluk devam ediyor." ifadelerini kullandı.
Gazetecilerin, mülteci ve sığınmacılar hususunda aktardığı rakamların oldukça önemli olduğunu ifade eden Berger, dünyaya bilgilerin ulaşmasında haberlerin ve doğru bilginin çok büyük önem arz ettiğini söyledi.
- "Mültecilerin hikayelerini aktarmak gazetecilerin sorumluluğunda"
Berger, mülteci konusunun genelde gerçekliklerle ele alındığını fakat bunun bir de duygusal yönünün olduğunu anlattı.
İnsanların, ülkelerinden zorunlu sebeplerden dolayı ayrıldığını dile getiren Berger, "Bugün, bütün mültecilerin birer hikayesi var. Suriye'den, Filistin'den ayrılmış insanlar ülkelerine geri dönmek istiyorlar. Çocuklarını okula yollayamıyorlar. Bu hikayeleri de aktarmak siz gazetecilerin sorumluluğunda. Umarım bu buluşma, bu farkındalığı oluşturmada etkili olacaktır." diye konuştu.
Göç ve göçmen haklarına ilişkin yerel ve ulusal basının bilgilendirmesi amacıyla düzenlenen Medya ve Mülteciler Basın Buluşmalar 2018, 14 Ekim Pazar günü sona erecek.