top of page

Mülteci kadınların ilk sorunu şiddet!

Gazeteci Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre göçmenlere destek sağlamak için kurulan Esenyurt Bilgilendirme Psikososyal Destek Merkezi’ne başvuran göçmen kadınların ortak şikâyeti, birlikte oldukları Türk erkeklerinden şiddet görmek...


Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı’nın 1.5 ay önce Esenyurt’ta açtığı Psikososyal Destek Merkezi, göçmenelere, eğitimden sağlığa, psikolojik danışmanlıktan hukuki yardıma; birçok alanda destek veriyor. Merkezin bilgilendirme toplantılarına 2 avukat, 2 psikolog ve 5 vaka çalışanı katılıyor.


Bilgilendirmenin ardından da, toplantıya katılanlar hangi konuda destek almak istediklerini danışanlara bildiriyor. En çok destek istenen konu başlıkları; çalışma yerlerindeki hak ihlalleri, eğitim eşitsizliği ve kimlik edinememe oluyor.

Ortada kalıyorlar


Psikososyal Destek Merkezi’nde Merkez Yönetici olarak görev yapan Pınar Sezgin Tekin yaklaşık 3 haftada 100’ü aşkın göçmene destek verdiklerini belirterek şunları söyledi: “Esenyurt sığınmacıların en yoğun yaşadığı ilçelerimizden biri. Göçmenlerin birçoğu haklarından habersiz. Sorunlarını gidermek için nasıl bir yol izleyeceklerini de bilmiyorlar. Her konuda destek vermeye çalışıyoruz. Hastanede derdini anlatacak kadar dil bilmiyorsa yanına bir tercüman veriyoruz. Başvuranların birçoğu da maalesef şiddet gören kadınlar. Gördüğü şiddet nedeniyle, çocuklarıyla birlikte ortada kalan çok fazla kadın var.

Türk erkleri bu kadınlara nikah yapmıyor. Belli bir süre birlikte yaşayıp bırakılıyorlar. Şu ana kadar şiddet nedeniyle merkeze gelen bütün kadınlar Türk erkekleri tarafından şiddet görmüş. Vaka çalışanlarımız böyle durumları bakanlığa iletiyor. Olayın boyuta göre kadınlar bireysel ya da çocuklarıyla birlikte koruma altına alınıyor.”


Babası öldükten sonra konuşmadı


Merkeze başvuranlardan biri de 4 yıl önce ailesiyle Halep’ten Türkiye’ye gelen Sümeye Elbeşer(59). Elbeşer Türkiye’ye geldikten 1 yıl sonra eşini kaybetmiş. 4 çocuğuyla birlikte Esenyurt’ta yaşayan Elbeşer’in bir çocuğu ise down sendromlu. Down sendromlu 28 yaşındaki kızı Fatima’yla birlikte merkeze gelen Elbeşer, sağlık ve tercüman desteği talep ediyor. Dil bilmediği için hastanede sıkıntı yaşadığını söyleyen Elbeşer, “Kızım babasını kaybettikten sonra hiç konuşmadı. Psikolojik desteğe ihtiyacı var.


Bir de özel rehabilitasyon merkezinde eğitim alması gerekiyor. Bunları nasıl yapacağımı bilmiyorum” dedi. Merkezde bulunan bir görevli ise özel rehabilitasyon merkezlerinde sadece Türk vatandaşlarına hizmet verildiğini söyledi.


‘Hayatımız altüst oldu’


Merkeze psikolojik destek almak için geldiğini söyleyen Riyad Eltaklı(56) ise 5 yıl önce 10 kişilik ailesi ilse Türkiye’ye sığınanlardan. Ailesinin evine düşen bomba nedeniyle annesini, babasını ve erkek kardeşin kaybeden Eltaklı hâlâ savaşının üzerinde bıraktığı psikolojik travmayı atlatamadığını belirterek şunları söyledi: “Halep Üniversitesi’nde Sanat Tasarımı okudum. Tasarım mobilya işiyle ilgileniyordum. Savaş olana kadar bir sıkıntımız yoktu, savaşla birlikte hayatımız altüst oldu. Buraya da yaşadığım yıkımı unutmak için destek almaya geldim.”



bottom of page