İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde 8 mülteci avukatı 2 saat kilitli tutuldu
Gazeteci Nuray Pehlivan haberine göre, 2014 yılından beri idari gözetim altında tutulan ve adli yardım kapsamında olan kişilere ücretsiz avukatlık hizmeti veren İzmir Barosu avukatları, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde 2 saat boyunca avukat görüşme odasında kilitli tutuldu.
Geçen hafta İzmir Barosu mensubu sekiz avukat ve bir tercüman, adli yardım görevlerini yerine getirmek amacıyla geldikleri Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde bulundukları odanın her iki kapısı da kapatılarak müvekkillerine ve dosyalarına erişimleri engellendi. Bu süre içerisinde tuvalet, su gibi ihtiyaçlarını karşılama olanaklarından yoksun bırakılan avukatların yardım çağrıları yanıtsız kaldı. İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi ve Göç ve İltica Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Deman Güler ve olayın mağdurlarından Göç ve İltica Komisyonu eski koordinatörü Av. Hatice Sönmez Gazete Duvar’a Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde yaşananları anlattı.
‘CÜRETLERİNİ BU HUKUK TANIMAZLIKTAN ALIYORLAR’
Geçen hafta baro üyelerinin başına gelen hadisenin ülkemizin çağdaş bir hukuk devletinin ne kadar gerisine düştüğünün açık bir göstergesi olduğunu söyleyen Avukat Deman Güler, ‘’Meslektaşlarımızın karşı karşıya kaldıkları muamele açıkça hürriyeti tahdit suçunu oluşturmaktadır. Kamu gücünü hukuka bağlı kalarak kullanması gereken memurlar artık görevini yapmaya çalışan avukatlara dahi suç oluşturacak fiillerle müdahale etmektedirler. Bu tavrı siyasi iktidarın her alanda uyguladığı hukuk tanımaz siyasetle birlikte değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum. Söz konusu fiilleri hayata geçiren memurlar cüretlerini işte bu hukuk tanımazlıktan alıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar herhangi olumsuz bir sonuçla karşılaşmayacaklarına güveniyorlar. Biz buna müsaade etmeyeceğiz’’ dedi.
‘MÜLTECİLERİN ŞİKAYETLERİ KAN DONDURAN CİNSTEN’
Baro üyelerinin karşı karşıya kaldığı bu olaya tepki gösteren Güler, sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Bu kişilerin gereken cezayı alması için açılacak davanın takipçisi olacaklarını ekleyen Güler, “Avukata reva görülen hukuksuz uygulamaları görenler Geri Gönderme Merkezlerinde mültecilerin yaşadıkları hak ihlallerinin boyutunu daha iyi anlayabilirler. Mültecilerin tüm imkansızlıklara rağmen bizlere ulaştırabildikleri şikayetleri kan donduran cinsten. Artık kangren olma noktasına gelmiş mülteci sorunumuzun Geri Gönderme Merkezleri özelinde ayrıca ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle önümüzdeki süreçte bu konuda da çalışmalar yapacağız’’ diye konuştu.
‘İRANLI BİR AİLEYE HUKUKİ DESTEK İÇİN GÖREVLENDİRİLDİK’
Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde yaşanan olayın mağdurlarından Avukat Hatice Sönmez ise şunları anlattı: “İzmir Barosu adli yardım bürosunca, İran uyruklu mülteci bir aileye hukuki destek için ben ve üç meslektaşım görevlendirildik. 14.09.2019 tarihinde aileyle görüşmek için Harmandali Geri Gönderme Merkezi’ne gittik. Saat:13.30 da nizamiye kapısına gittiğimizde, bizim haricimizde başka avukatlar da vardı. Yaklaşık yarım saat orada bekletildikten sonra ana binaya alındık ve avukat görüşme odalarının olduğu bölüme yönlendirildik. Yanımıza gelen güvenlik görevlisi, avukat görüşme tutanaklarını doldurmamızı istedi ve biz de müvekkillerimiz ile görüşmeyi, onlara ait dosyaları incelemek istediğimizi yazılı olarak ilettik.’’
SEKİZ AVUKAT VE BİR TERCÜMAN KİLİTLENDİ
Geri Gönderme Merkezi’nde avukatların saatlerce bekletilmesinin yerleşik bir uygulama olduğunu ifade eden Sönmez, bu nedenle içeride kilitli tutulduklarını ilk etapta anlayamadıklarını söyledi. “Yaklaşık iki saat sonra hiç kimsenin gelmediğini ve içeride güvenlik görevlisinin olmadığını fark ettik. Görüşeceğimiz insanların acil talepleri olduğunu bildiğimizden avukat görüş odalarının dışında bulunan ara koridora çıkıp bir güvenlik görevlisi veya uzman bulmaya çalıştık. Ancak içeride sekiz avukat ve bir tercüman dışında kimse yoktu. İdari bölüme ve dış kapıya açılan kapılara gittiğimizde kapıların kilitli olduğunu anladık ve kapılara vurmaya başladık. İçeride kilitli olduğumuzu duyurmaya çalıştık ancak sesimizi duyan olmadı. İçerisi oldukça havasızdı ve aramızda tuvalet ve su ihtiyacı olan meslektaşlarım vardı. Hepimiz içeride panikleyince, baro yönetimini arayarak acil yardım talep ettik. Bu sırada dışarıdan gürültüler geliyordu, pencereden baktığımızda siyahi insanların olduğu kalabalık bir kitlenin kuruma alındığını gördük. Çocuk sesleri ve bağırışlar vardı. Kapılara vurduğumuz esnada iki tane uzman kapıyı açtı ve şaşkınlık içinde bizim burada niçin kilitli tutulduğumuzu bilmediklerini söylediler. Bu sırada bir güvenlik görevlisi içeri geldi ve onun ardından bir meslektaşımla birlikte idari bölüme açılan kapıya doğru yöneldik. Kapının kilidi kartla açıldığı esnada kapının arasına geçtim ve üst katta gördüğüm bir uzmana, bizi neden kilitlediklerini, hala neden müvekkillerimizi getirmediklerini sordum. Bu sırada güvenlikçi, amirini çağırdı ve kapıyı itmek suretiyle beni ve meslektaşımı içeriye doğru iteledi. Sonra içeride ciddi bir tartışma yaşadık. Saatlerdir oradaydık, kilitliydik ve ortada ne dosya ne müvekkillerimiz vardı. Mesainin bitmesine 45 dakika kala müvekkillerimiz getirildi, dosyaları gelmedi, yerine birkaç sayfa evrak getirildi. Bu sırada kendini uzman diye tanıtan bir personelin kaba ve saygısız tutumuna maruz kaldık. Oldukça sağlıksız ve kötü şartlarda kısa bir görüşme yapabildik müvekkillerimizle.
Her geçen gün Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde bir öncekini unutturmayacak daha kötü bir uygulamayla karşılaşmak mümkün. Yasal hiçbir zemini olmayan bu uygulamalar karşısında, ben ve meslektaşlarım yıpratılmaya çalışılmaktadır. Ancak bu uygulamalar karşısında yasal tüm yollara başvuracağımızı, yabancıların, mültecilerin adalete erişiminin sağlıklı tesis edilmesi için sonuna kadar mücadele edeceğimizi bilmelerini isteriz.’’
İzmir Barosu, Göç ve İltica Komisyonu üyelerinin karşılaştığı kötü muamele ile mültecilerin yaşadıkları insan hakları ihlalleri hakkında bugün saat 13:0’da Harmandalı Geri Gönderme Merkezi önünde bir basın açıklaması yapacak.