top of page

Avrupa Birliği'nin yaklaşan mülteci akınına bulduğu çözüm: Etten duvar örmek!

Suriye'den yeni bir mülteci akınının yaklaştığını gören Avrupa, göç dalgasını karşılayacak güvenlik personelinin sayısını artırıyor.


İdlib’de yaşanan son gelişmeler Avrupa'da alarm çanlarının çalmasına neden oldu. Yunan adalarına bir günde 600’e yakın göçmenin girmesinin ardından Avrupa Birliği (AB), sınırlarına etten duvar örme kararı aldı. Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi arasında varılan anlaşmaya binaen 2020 bütçesinden yapılan aktarma sonucu Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı, eski adıyla FRONTEX’e, 101,4 milyon euro ek bütçe ayrılacak. Bu şekilde ajansın güvenlik görevlisi sayısının 2027 yılına kadar 10 bin kişiye yani bugünkü sayının iki katından fazlasına çıkarılması hedefleniyor. Şimdiye kadar ajansın bütçesi sadece bazı üye ülkelerin katkıları ile karşılanıyor ve birliğin sınır ülkeleri tarafından yetersiz bulunuyordu.


Sayı 10 bin olacak


Konsey’den yapılan açıklamada, “Güvenlik ve göç alanında AB bütçesi üzerinden üye ülkelere destek verilmeye devam edilecektir” denildi. Sınır ajansı çalışanlarının sayısı ilk aşamada 2021 itibarı ile 5 bin kişi olacak ve 2027’de de 10 bin sayısına ulaşacak. Ajansın ayrıca iade süreçleri konusunda da üçüncü ülkeler ile doğrudan iletişim ve işbirliği içerisinde olması sağlanacak. Güncellenmiş görev tanımı ile AB Sığınma Ajansı ile de işbirliği içerisinde çalışılacak.


Yunanistan'a sığınmacı fırçası


Göç endişesi taşıyan kurumlardan Avrupa Komisyonu ise “Yunanistan Türkiye’ye daha çok sığınmacı iade etmeli” çağrısı yaptı. Die Welt gazetesinin haberine göre Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı ‘özel’ raporda Yunanistan’ın Türkiye’ye ‘sığınmacı geri gönderme işlemlerinin düşündürücü bir biçimde yavaş yapıldığı’ ifade edildi. Ayrıca ‘geri göndermelerin etkin bir biçimde yapılabilmesi için Yunan makamlarıyla koordineli bir biçimde hareket etmeye ihtiyaç olduğu’ belirtildi. ‘İltica konusundaki nihai kararların da artırılması’ gerektiği de ifade edilen raporda, Ege’deki Yunan adalarında bulunan sığınmacılara ilişkin şu çağrı yapıldı: “Yunan makamlarının derhal harekete geçmesi gerekliliği hâlâ bir ihtiyaçtır; adalardaki yükü azaltmak ve iadeleri artırmak için stratejik bir hareket tarzı da buna dâhildir.”


Mutabakat çökebilir


Avrupa’nın göç paniğini gösteren bir açıklama da Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün (IFO) Uluslararası Göç Araştırmaları Direktörü Panu Poutvaara’dan geldi. Alman devlet kanalı DW’ye konuşan Poutvaara, İdlib’de tırmanan gerilimin yeni bir mülteci krizine yol açabileceği endişesine dikkat çekerek gelişmelerin kaygı verici olduğunu söyledi. Aynı zamanda Münih Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Poutvaara, “Türkiye yeni bir mülteci akını ile karşı karşıya kaldığı takdirde, hem siyasi hem ekonomik hem de yönetimsel olarak AB ile mutabakat kapsamındaki yükümlülüklerine bağlı kalmakta çok zorlanır. AB-Türkiye mutabakatı çöker ya da uygulanamaz noktaya gelirse, AB’ye gelen mültecilerin sayısı dramatik bir şekilde artar ve bu sadece Türkiye’yi değil Avrupa’yı da devasa bir sınama bir karşı karşıya getirir” değerlendirmesini yaptı.




bottom of page